Java meneruskan dan memecahkan Kata Kunci

1. Gambaran keseluruhan

Dalam artikel ringkas ini, kami akan memperkenalkan kata kunci Java terus dan pecah dan fokus pada cara menggunakannya dalam praktik.

Secara sederhana, pelaksanaan penyataan ini menyebabkan percabangan aliran kawalan semasa dan menghentikan pelaksanaan kod dalam lelaran semasa.

2. Pernyataan rehat

The rehat kenyataan datang dalam dua bentuk: dilabel dan dilabel.

2.1. Waktu rehat tanpa label

Kita boleh menggunakan pernyataan yang tidak berlabel untuk mengakhiri gelung untuk , sementara atau do-while serta blok suis :

for (int i = 0; i < 5; i++) { if (i == 3) { break; } }

Coretan ini menentukan gelung untuk yang seharusnya berulang sebanyak lima kali. Tetapi apabila pembilang sama dengan 3, keadaan if menjadi benar dan pernyataan putus menghentikan gelung. Ini menyebabkan aliran kawalan dipindahkan ke pernyataan yang mengikuti selepas akhir untuk gelung.

Sekiranya gelung bersarang, pernyataan rehat yang tidak berlabel hanya akan menghentikan gelung dalaman yang terdapat di dalamnya . Gelung luar meneruskan pelaksanaan:

for (int rowNum = 0; rowNum < 3; rowNum++) { for (int colNum = 0; colNum < 4; colNum++) { if (colNum == 3) { break; } } }

Coretan ini bersarang untuk gelung. Apabila colNum sama dengan 3, jika keadaan yang menilai kepada benar dan yang seketika kenyataan menyebabkan dalaman untuk gelung untuk menamatkan. Walau bagaimanapun, bahagian luar untuk gelung terus berulang.

2.2. Waktu rehat berlabel

Kita juga dapat menggunakan pernyataan rehat berlabel untuk menghentikan gelung untuk , sementara atau do-while . A dilabel percutian menamatkan gelung luar .

Setelah penamatan, aliran kawalan dipindahkan ke penyataan sejurus selepas akhir gelung luar:

compare: for (int rowNum = 0; rowNum < 3; rowNum++) { for (int colNum = 0; colNum < 4; colNum++) { if (rowNum == 1 && colNum == 3) { break compare; } } }

Dalam contoh ini, kami memperkenalkan label tepat sebelum gelung luar. Apabila rowNum sama dengan 1 dan colNum sama dengan 3, keadaan if dinilai menjadi benar dan pernyataan putus menamatkan gelung luar.

Aliran kawalan kemudian dipindahkan ke pernyataan berikutan hujung luar untuk gelung.

3. Penyataan terus

Yang terus kenyataan juga datang dalam dua bentuk: dilabel dan dilabel.

3.1. Tidak berlabel terus

Kita boleh menggunakan pernyataan tanpa label untuk memintas pelaksanaan pernyataan yang selebihnya dalam lelaran semasa untuk gelung untuk , sementara atau do-while . Ia melangkau ke hujung gelung dalam dan meneruskan gelung :

int counter = 0; for (int rowNum = 0; rowNum < 3; rowNum++) { for (int colNum = 0; colNum < 4; colNum++) { if (colNum != 3) { continue; } counter++; } }

Dalam coretan ini, setiap kali colNum tidak sama dengan 3, pernyataan lanjutan yang tidak berlabel melangkau lelaran semasa, sehingga melewati kenaikan pembilang pemboleh ubah dalam lelaran tersebut. Walau bagaimanapun, bahagian luar untuk gelung terus berulang. Jadi, kenaikan pembilang berlaku hanya apabila colNum sama dengan 3 dalam setiap lelaran luar untuk gelung.

3.2. Dilabel terus

Kita juga boleh menggunakan berlabel terus pernyataan yang melangkau gelung luar. Setelah melangkau, aliran kawalan dipindahkan ke hujung gelung luar, dengan berkesan meneruskan lelaran gelung luar:

int counter = 0; compare: for (int rowNum = 0; rowNum < 3; rowNum++) { for (int colNum = 0; colNum < 4; colNum++) { if (colNum == 3) { counter++; continue compare; } } }

Kami memperkenalkan label sebelum gelung luar. Setiap kali colNum bersamaan 3, pembolehubah kaunter incremented. Pernyataan terus berlabel menyebabkan lelaran luar untuk gelung dilangkau.

Aliran kawalan dipindahkan ke hujung luar untuk gelung, yang berlanjutan dengan lelaran seterusnya.

4. Kesimpulan

Dalam tutorial ini, kita telah melihat pelbagai cara menggunakan kata kunci pecah dan berterusan sebagai penyataan percabangan di Java.

Kod lengkap yang disajikan dalam artikel ini boleh didapati di GitHub.