Konfigurasi Tomcat Dalam Gerhana

1. Gambaran keseluruhan

Salah satu cabaran utama pembangunan web adalah dapat melakukan debug dengan berkesan ketika berjalan di pelayan web. Oleh kerana pembinaan, pembungkusan, dan penyebaran memakan banyak masa, ini mungkin sukar dicapai.

Nasib baik, Eclipse membolehkan kita memulakan pelayan di IDE itu sendiri, menjimatkan masa pembuatan dan pembungkusan. Juga, membantu kami menyiasat masalah dengan memulakan pelayan dalam mod debug.

Dalam tutorial ringkas ini, kita akan melihat cara mengkonfigurasi pelayan Tomcat di Eclipse untuk mencapainya.

2. Mendefinisikan Pelayan di Eclipse

Sebelum mengkonfigurasi Tomcat di Eclipse, kita harus memasangnya terlebih dahulu.

Sekarang, mari kita mulakan dengan memanggil wizard Pelayan Baru di Eclipse menggunakan Fail> Baru> Lain-lain:

Mengklik Next akan membawa kita ke tetingkap di mana kita dapat memilih versi Tomcat. Di sini, kami telah memilih versi 9.0:

Wizard akan menetapkan nama pelayan ke localhost secara lalai dan nama pelayan ke Pelayan Tomcat v9.0 di localhost.

Kami akan melihat bahawa pada kali pertama kami menambahkan pelayan Tomcat di Eclipse, wizard akan meminta kami untuk mengkonfigurasi persekitaran waktu pelayan:

Di sini, kami akan menentukan lokasi direktori pemasangan Tomcat. Juga, kami akan menentukan JRE untuk pelayan Tomcat.

Sekiranya kita mengklik Next , Eclipse akan membolehkan kita menambahkan aplikasi web yang akan digunakan di pelayan. Tetapi, mari kita bahaskan di bahagian kemudian dan klik Selesai sebagai gantinya.

Sekarang kita dapat melihat pelayan baru dalam paparan Project Explorer dan Server .

3. Mengkonfigurasi Pelayan

Dalam Project Explorer , kita akan melihat fail konfigurasi pelayan tomcat yang biasa, misalnya server.xml, tomcat-users.xml dll.

Juga, jika kita mengklik dua kali pada Tomcat v9.0 Server di localhost, kita dapat mengkonfigurasi pelayan menggunakan UI yang disediakan:

Pada skrin ini, kita dapat mengkonfigurasi:

  • nama pelayan - ini adalah nama yang akan muncul dalam paparan pelayan
  • jalan konfigurasi - ini adalah di mana fail-fail yang kita lihat dalam Projek Explorer Menetap
  • lokasi pelayan - di sinilah kita mengkonfigurasi lokasi pemasangan pelayan. Kami juga dapat menetapkan lokasi penggunaan aplikasi di sini
  • penerbitan modul - di sinilah kita mengkonfigurasi bagaimana modul web diterbitkan
  • timeout - ini adalah timeout untuk memulakan / menghentikan pelayan
  • port - di sini kita boleh menetapkan pelbagai port pelayan
  • Pemetaan MIME - ini adalah pelbagai pemetaan jenis MIME
  • konfigurasi pelancaran pelayan - di sini kita dapat mengkonfigurasi argumen VM, classpath dll.
  • pilihan pelayan - di sini kita dapat mengaktifkan / mematikan ciri seperti keselamatan, muat semula modul secara lalai dll.

4. Menambah Aplikasi ke Pelayan

Kita sekarang boleh menggunakan aplikasi web kita di pelayan ini. Oleh itu, kita harus memastikan bahawa aspek Modul Web Dinamik diaktifkan untuk projek tersebut sebelum kita dapat menambahkannya.

Oleh itu mari kita klik kanan pada pelayan tomcat dalam paparan Pelayan dan pilih item menu Tambah dan Buang… . Kemudian, pada skrin yang berikut, kami akan memilih modul web spring-rest :

Akhirnya, jika kita sekarang mengklik Finish , kita akan melihat rehat musim bunga dalam paparan Servers .

5. Menjalankan Pelayan

Sekarang yang perlu dilakukan hanyalah memulakan pelayan tomcat. Kemudian kita akan melihat log pelayan dalam paparan Konsol , semasa pelayan bermula.

Perlu diingat, jika masa tamat pelayan sangat rendah, pelayan mungkin gagal dimulakan. Oleh itu, kami dapat menyelesaikannya dengan meningkatkan waktu tutup pelayan pada skrin konfigurasi yang kami lihat di atas.

Penting untuk diperhatikan bahawa gerhana tidak akan menerbitkan aplikasi ke folder webapps pelayan . Ia akan menyebarkan aplikasi web ini ke folder sementara. Oleh itu, membiarkan pemasangan Tomcat tidak diubah suai. Sekiranya kita tidak mengubah konfigurasi, Eclipse akan menerbitkan aplikasi ke folder ruang kerja:

/.metadata/.plugins/org.eclipse.wst.server.core/tmp0/wtpwebapps

Sekarang, Eclipse akan terus memantau kod sumber kami dan mencari perubahan kod. Kemudian, kita dapat menyegerakkan perubahan ini dengan pelayan sehingga kod terbaru diterapkan di pelayan.

6. Kesimpulannya

Dalam tutorial ini, kami melihat bagaimana kami dapat menyebarkan aplikasi web kami di Eclipse IDE itu sendiri.

Ini membantu kita mengelakkan daripada membuat, mengemas dan menggunakan aplikasi secara eksplisit, sehingga menjimatkan masa pembangunan yang berharga yang dapat digunakan dengan lebih berkesan.