Menubuhkan Lombok dengan Eclipse dan Intellij

1. Gambaran keseluruhan

Lombok adalah perpustakaan yang memfasilitasi banyak tugas yang membosankan dan mengurangkan verbositas kod sumber Java.

Sudah tentu, kita biasanya mahu dapat menggunakan perpustakaan dalam IDE, yang memerlukan penyediaan tambahan.

Dalam tutorial ini, kita akan membincangkan tentang mengkonfigurasinya dalam dua IDE Java yang paling popular - IntelliJ IDEA dan Eclipse .

2. Lombok di IntelliJ IDEA

2.1. Membolehkan Pemprosesan Anotasi

Lombok menggunakan pemprosesan anotasi melalui APT, jadi, ketika penyusun memanggilnya, perpustakaan menghasilkan fail sumber baru berdasarkan anotasi dalam aslinya.

Pemprosesan anotasi tidak diaktifkan secara lalai.

Oleh itu, perkara pertama yang harus kita lakukan ialah mengaktifkan pemprosesan anotasi dalam projek kita.

Kita perlu pergi ke Pilihan | Pembinaan, Pelaksanaan, Penerapan | Penyusun | Pemproses Anotasi dan pastikan perkara berikut:

  • Aktifkan kotak pemprosesan anotasi dicentang
  • Dapatkan pemproses dari pilihan classpath projek dipilih

2.2. Memasang Plugin IDE

Oleh kerana Lombok menghasilkan kod hanya semasa penyusunan, IDE menyoroti kesilapan dalam kod sumber mentah:

Terdapat plugin khusus yang membuat IntelliJ mengetahui kod sumber yang akan dihasilkan. Setelah memasangnya, kesalahan akan hilang dan ciri biasa seperti Cari Penggunaan , Navigasi Untuk mula berfungsi.

Kita perlu pergi ke Pilihan | Plugin , buka tab Marketplace , ketik lombok dan pilih Lombok Plugin oleh Michail Plushnikov :

Seterusnya, klik butang Pasang di halaman pemalam:

Selepas pemasangan, klik butang Restart IDE :

3. Lombok di Gerhana

Sekiranya kita menggunakan Eclipse IDE, kita perlu mendapatkan balang Lombok terlebih dahulu. Versi terbaru terdapat di Maven Central. Sebagai contoh, kami menggunakan lombok-1.18.4.jar.

Seterusnya, kita boleh menjalankan jar melalui arahan java -jar dan UI pemasang akan dibuka. Ini cuba mengesan secara automatik semua pemasangan Eclipse yang tersedia, tetapi juga mungkin untuk menentukan lokasi secara manual.

Setelah kami memilih pemasangan, maka kami menekan butang Pasang / Kemas kini :

Sekiranya pemasangan berjaya, kita boleh keluar dari pemasang.

Selepas memasang pemalam, kita perlu memulakan semula IDE dan memastikan bahawa Lombok dikonfigurasi dengan betul. Kita boleh menyemaknya dalam dialog Perihal :

4. Menambah Lombok ke Compile Classpath

Bahagian yang terakhir adalah untuk memastikan bahawa binari Lombok berada di path class compiler. Dengan menggunakan Maven, kita dapat menambahkan kebergantungan pada pom.xml:

  org.projectlombok lombok 1.18.10 provided  

Versi terbaru terdapat di Maven Central.

Semuanya baik-baik saja sekarang, kod sumber di bawah harus ditunjukkan tanpa kesalahan dalam IDE, disusun dan dilaksanakan dengan betul:

public class UserIntegrationTest { @Test public void givenAnnotatedUser_thenHasGettersAndSetters() { User user = new User(); user.setFirstName("Test"); assertEquals(user.gerFirstName(), "Test"); } @Getter @Setter class User { private String firstName; } }

5. Kesimpulan

Lombok melakukan pekerjaan yang baik dalam mengurangkan keterlaluan Java dan menutup barang-barang boilerplate di bawah tudung. Dalam artikel ini, kami memeriksa cara mengkonfigurasi alat untuk dua IDE Java yang paling popular.

Kod sumber untuk contoh boleh didapati di GitHub.