Negeri Jawa pada tahun 2018

Java Teratas

Saya baru sahaja mengumumkan kursus Learn Spring yang baru , yang berfokus pada asas-asas Spring 5 dan Spring Boot 2:

>> SEMAK KURSUS

Saya telah menjalankan tinjauan tahunan "Negeri Jawa" selama beberapa minggu terakhir. Ini adalah tahun ke-5 tinjauan dan secara semula jadi yang terbesar, dengan 5160 pemaju meluangkan masa untuk meneliti dan menjawab.

Mari masuk ke dalam data.

1. Penerapan Java

Tidak mengejutkan, Java 8 masih digunakan dalam produksi oleh sebahagian besar komuniti pembangunan:

Penerapan Java 9 dan 10 masih agak rendah, dengan kadar kurang dari 5%.

Sebagai rujukan, pada tahun 2017, angka untuk Java 7 dan sebelumnya adalah sekitar 24.4% dan sekarang 10.6% - jadi ekosistem jelas meningkat, kebanyakannya menjadi Java 8.

2. Pengangkatan Musim Bunga

Sekarang mari kita lihat nombor Spring:

Di sini, langkah ke Spring 5 jelas, dengan 24% sistem yang disokong oleh Spring berjalan pada versi terbaru dalam pengeluaran, meningkat dari 2.2% pada awal tahun lalu.

Dan, tentu saja, tahun ini kami juga mempunyai nombor EE Java yang jelas, kerana - percaya atau tidak - tidak semua orang menggunakan Spring ?

3. Penerapan Spring Boot

Dari sistem yang dibina dengan Spring, hampir semua mereka juga menggunakan Boot dalam pengeluaran:

Apa yang mengejutkan di sini adalah seberapa cepat Spring Boot 2 diterima pakai , memandangkan GA keluar bahkan tidak 2 bulan yang lalu dan ia sudah berada di tahap adopsi 30%.

"Boot 1.4 dan lebih tua" turun dari 30% setahun yang lalu, menjadi 6.8% sekarang, yang bermaksud bahawa Boot boot bergerak dan meningkatkan lebih cepat daripada ekosistem yang lebih luas.

Akhirnya, tahun lalu, sekitar 30.2% aplikasi berasaskan Spring hanya menggunakan kerangka teras, tetapi bukan Boot; sekarang, jumlah itu hanya 16.7%. Ringkasnya, kebanyakan aplikasi Spring kini menggunakan Boot.

4. Membangunkan Penggunaan Alat

Maven tidak ke mana-mana. Alat ini berada pada tahap 75.7% yang selesa tahun lalu, dan kini menguasai 74.2% pasaran:

Sedangkan untuk Gradle, pasarnya sedikit lebih banyak, kebanyakannya dari Ant, dan sekarang hanya malu 1/5 pasaran - 21.3%.

5. Adopsi IDE

Nombor IDE selalu menarik, dan tahun ini tidak berbeza:

IntelliJ meningkat dari 45.8% pada tahun 2017 menjadi 55.4% hari ini, dengan jelas memenangi pertempuran IDE di ruang Java tahun ini.

NetBeans, yang kecewa oleh beberapa penyokong yang sangat lantang, jatuh kepada 5.1% tahun ini, iaitu kurang daripada separuh daripada 12.4% jumlah 2017.

Dan Eclipse nampaknya telah menghentikan pendarahan dan turun hanya 2% sepanjang tahun ini, kepada 38% pasaran.

Yang menarik di sini ialah sebahagian besar bahagian pasaran yang diperoleh oleh IntelliJ, secara mengejutkan, berasal dari NetBeans dan bukan Eclipse.

6. Adopsi Pelayan Web / Aplikasi

Inilah rupa landskap pelayan hari ini:

Ini sebenarnya adalah soalan baru dalam tinjauan, jadi tidak ada angka 2017 untuk membandingkan data, tetapi kesimpulannya jelas dan sama sekali tidak mengejutkan.

Ringkasnya, Tomcat memiliki pasaran , dengan lebih banyak penggunaan daripada gabungan semua orang, dengan 62,5%.

Pelayan yang lain kelihatannya digunakan oleh sekitar 5% pasaran, dalam jarak yang agak rata.

7. Bahasa JVM lain

Hingga akhir terakhir - bahasa lain yang berasaskan JVM digunakan di luar sana?

Pertama, 62.8% projek adalah satu bahasa, hanya Java.

Inilah rupa ekosistem:

Berikut adalah melihat projek-projek ke depan yang menggunakan bahasa lain:

Pengambilan utama di sini adalah, tentu saja, Kotlin - yang mengalami tahun gila, melonjak dari 11.4 pada tahun 2017 kepada 28.8% hari ini .

Scala juga menarik untuk dilihat, meningkat dari 28.4% hingga 21.6% sepanjang tahun ini.

8. Kesimpulannya

Pandangan ekosistem Java pada tahun 2018 pasti menarik, mengesahkan beberapa trend yang sudah terkenal dan membawa beberapa yang baru.

Spring Boot kini merupakan sebahagian daripada kebanyakan projek Spring , yang tidak mengejutkan lagi, tetapi masih merupakan pencapaian besar, memandangkan jangka masa projek yang agak pendek.

Di bahagian depan IDE, IntelliJ masih berkembang dengan pantas. Dan, yang sangat berkaitan, Kotlin mungkin merupakan "pemenang" terbesar tahun ini , mengubah sepenuhnya bahasa JVM di luar sana.

Secara keseluruhan, pandangan yang sangat menarik bagi masyarakat Jawa, dan terima kasih banyak kepada semua orang yang turut serta.

Bahagian bawah Java

Saya baru sahaja mengumumkan kursus Learn Spring yang baru , yang berfokus pada asas-asas Spring 5 dan Spring Boot 2:

>> SEMAK KURSUS