Panduan untuk @SpringBootConfiguration di Spring Boot

1. Gambaran keseluruhan

Dalam tutorial ini, kita akan membincangkan penjelasan @SpringBootConfiguration secara ringkas . Kami juga akan melihat penggunaannya dalam aplikasi Spring Boot.

2. Konfigurasi Aplikasi Spring Boot

@SpringBootConfiguration adalah anotasi peringkat kelas yang merupakan sebahagian daripada rangka Spring Boot. Ini menunjukkan bahawa kelas menyediakan konfigurasi aplikasi .

Spring Boot menyukai konfigurasi berasaskan Java. Hasilnya, anotasi @SpringBootConfiguration adalah sumber utama untuk konfigurasi dalam aplikasi. Secara amnya, kelas yang menentukan kaedah utama () adalah calon yang baik untuk penjelasan ini.

2.1. @SpringBootConfiguration

Kebanyakan Spring Boot menggunakan @SpringBootConfiguration melalui @SpringBootApplication , anotasi yang mewarisi daripadanya. Sekiranya aplikasi menggunakan @SpringBootApplication , ia sudah menggunakan @SpringBootConfiguration .

Mari lihat penggunaan @ SpringBootConfiguration dalam aplikasi.

Pertama, kami membuat kelas aplikasi yang mengandungi konfigurasi kami:

@SpringBootConfiguration public class Application { public static void main(String[] args) { SpringApplication.run(Application.class, args); } @Bean public PersonService personService() { return new PersonServiceImpl(); } }

The @SpringBootConfiguration anotasi Mencatatkan yang Permohonan kelas. Ini menunjukkan kepada bekas Spring bahawa kelas tersebut mempunyai kaedah definisi @Bean . Dengan kata lain, ia mengandungi kaedah-kaedah yang membuat dan mengatur kebergantungan kita.

Sebagai contoh, kelas Aplikasi mengandungi kaedah definisi kacang untuk kacang PersonService .

Selanjutnya, kontena memproses kelas konfigurasi. Ini seterusnya menghasilkan biji untuk aplikasi. Hasilnya, kita kini dapat menggunakan anotasi Dependency Injection seperti @Autowired atau @Inject .

2.2. @SpringBootConfiguration vs @Configuration

@SpringBootConfiguration adalah alternatif kepada anotasi @Configuration . Perbezaan utama ialah @SpringBootConfiguration membenarkan konfigurasi berada secara automatik. Ini sangat berguna untuk ujian unit atau integrasi.

Cadangan ini adalah untuk hanya mempunyai satu @SpringBootConfiguration atau @SpringBootApplication untuk permohonan anda. Sebilangan besar aplikasi hanya akan menggunakan @SpringBootApplication.

3. Kesimpulannya

Dalam artikel ini, kami melihat sekilas anotasi @SpringBootConfiguration . Selanjutnya, kami melihat penggunaan @SpringBootConfiguration dalam Spring Boot Application. Kami juga mengkaji anotasi Spring @Bean .

Kod sumber lengkap contoh kami di sini, seperti biasa, ada di GitHub.