Buat Fail dalam Direktori Khusus di Java

1. Gambaran keseluruhan

Dalam tutorial ringkas ini, kita akan melihat cara membuat fail di direktori tertentu.

Kami akan melihat perbezaan antara jalur fail mutlak dan relatif, dan kami akan menggunakan jalan yang berfungsi pada beberapa sistem operasi utama.

2. Laluan Fail Mutlak dan Relatif

2.1. Jalan Mutlak

Mari mulakan dengan membuat fail dalam direktori dengan merujuk pada keseluruhan jalan , juga dikenali sebagai jalan mutlak. Untuk menunjukkan, kami akan menggunakan jalan mutlak ke direktori temp pengguna , dan menambahkan fail kami ke dalamnya.

Kami menggunakan Files.touch () , yang merupakan sebahagian daripada Google Jambu Batu, sebagai cara mudah untuk membuat fail kosong:

File tempDirectory = new File(System.getProperty("java.io.tmpdir")); File fileWithAbsolutePath = new File(tempDirectory.getAbsolutePath() + "/testFile.txt"); assertFalse(fileWithAbsolutePath.exists()); Files.touch(fileWithAbsolutePath); assertTrue(fileWithAbsolutePath.exists());

2.2. Jalan Relatif

Kita juga dapat membuat file dalam direktori yang relatif dengan direktori lain . Sebagai contoh, mari buat fail dalam direktori temp pengguna :

File tempDirectory = new File(System.getProperty("java.io.tmpdir")); File fileWithRelativePath = new File(tempDirectory, "newFile.txt"); assertFalse(fileWithRelativePath.exists()); Files.touch(fileWithRelativePath); assertTrue(fileWithRelativePath.exists());

Dalam contoh di atas, fail baru kami ditambahkan ke jalan direktori temp pengguna .

3. Menggunakan Pemisah Fail Bebas Platform

Untuk membina jalan fail, kita perlu menggunakan pemisah seperti / atau \ . Walau bagaimanapun, pemisah yang sesuai untuk digunakan bergantung pada sistem operasi anda . Nasib baik, ada cara yang lebih mudah. Kita boleh menggunakan File.separator Java dan bukannya watak pemisah. Hasilnya, Java memilih pemisah yang sesuai untuk kita.

Mari lihat contoh membuat fail dengan kaedah ini:

File tempDirectory = new File(System.getProperty("java.io.tmpdir")); File newFile = new File(tempDirectory.getAbsolutePath() + File.separator + "newFile.txt"); assertFalse(newFile.exists()); Files.touch(newFile); assertTrue(newFile.exists());

Dengan menggunakan File.separator , Java tahu bagaimana membina jalan berdasarkan sistem fail yang mendasari.

4. Kesimpulan

Dalam artikel ini, kami meneroka perbezaan antara jalan mutlak dan relatif dan cara membuat jalur fail yang berfungsi pada beberapa sistem operasi utama.

Seperti biasa, kod contoh boleh didapati di GitHub.