Cara Mencetak Skrin di Java

1. Gambaran keseluruhan

Apabila anda perlu melakukan tindakan layar cetak pada desktop anda, terdapat butang 'PrntScr' yang terpasang di papan kekunci untuk membantu anda menggunakannya. Kadang-kadang itu sudah mencukupi.

Tetapi masalahnya timbul apabila anda perlu melakukan tindakan itu secara teratur. Secara sederhana, anda mungkin perlu menyimpan tangkapan skrin semasa sebagai fail gambar menggunakan Java.

Mari kita lihat bagaimana kita boleh melakukannya.

2. Kelas Robot

Java java.awt.Robot class adalah API utama yang akan kita gunakan. Panggilan ini mengandungi kaedah yang disebut ' createScreenCapture ' yang mengambil tangkapan skrin apabila bentuk tertentu dilalui:

robot.createScreenCapture(rectangle); 

Oleh kerana kaedah di atas mengembalikan contoh java.awt.image.BufferedImage , yang perlu anda lakukan ialah menulis gambar yang diambil ke fail menggunakan kelas utiliti javax.imageio.ImageIO .

3. Menangkap dan Menyimpan Fail Gambar

Kod Java untuk menangkap dan menyimpan gambar adalah seperti berikut:

public void getScreenshot(int timeToWait) throws Exception { Rectangle rec = new Rectangle( Toolkit.getDefaultToolkit().getScreenSize()); Robot robot = new Robot(); BufferedImage img = robot.createScreenCapture(rectangle); ImageIO.write(img, "jpg", setupFileNamePath()); }

Di sini, adalah mungkin untuk menangkap bahagian layar dengan menetapkan ukuran yang diperlukan pada contoh java.awt.Rectangle . Namun, dalam contoh di atas, telah ditetapkan untuk menangkap layar penuh, dengan menetapkan ukuran layar saat ini.

4. Kesimpulan

Dalam tutorial ini, kami melihat sekilas penggunaan layar cetak di Java. Kod sumber contoh di atas boleh didapati dalam projek GitHub.