Mencari Versi Musim Bunga

Java Teratas

Saya baru sahaja mengumumkan kursus Learn Spring yang baru , yang berfokus pada asas-asas Spring 5 dan Spring Boot 2:

>> SEMAK KURSUS

1. Gambaran keseluruhan

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan cara untuk mengetahui secara teratur versi Spring, JDK, dan Java yang digunakan aplikasi kami.

2. Cara Memperoleh Versi Musim Semi

Mari kita mulakan dengan mempelajari cara mendapatkan versi Spring yang digunakan oleh aplikasi kita. Untuk melakukan ini, kami akan menggunakan kaedah getVersion dari kelas SpringVersion :

assertEquals("5.1.10.RELEASE", SpringVersion.getVersion());

3. Mendapatkan Versi JDK

Seterusnya, mari dapatkan versi JDK yang kini digunakan dalam projek kami. Penting untuk diperhatikan bahawa Java dan JDK tidak sama, jadi mereka akan mempunyai nombor versi yang berbeza.

Sekiranya kita menggunakan Spring 4.x, ada kelas bernama JdkVersion yang boleh digunakan untuk mendapatkan maklumat ini. Walau bagaimanapun, kelas ini dikeluarkan dari Spring 5.x - jadi mari kita ambil kira dan selesaikannya.

Secara dalaman, kelas Spring 4.x JdkVersion mendapat versi dari kelas SystemProperties , jadi mari kita melakukan perkara yang sama. Dengan memanfaatkan kelas SystemProperties, mari kita mengakses java.version harta tanah :

assertEquals("1.8.0_191", SystemProperties.get("java.version"));

Sebagai alternatif, kami dapat mengakses harta tanah secara langsung tanpa menggunakan kelas Spring:

assertEquals("1.8.0_191", System.getProperty("java.version"));

4. Memperoleh Versi Java

Akhirnya, mari kita lihat bagaimana mendapatkan versi Java yang dijalankan oleh aplikasi kita. Untuk tujuan ini, kami akan menggunakan kelas JavaVersion :

assertEquals("1.8", JavaVersion.getJavaVersion().toString());

Di atas, kami memanggil kaedah JavaVersion # getJavaVersion . Secara lalai, ini mengembalikan enum dengan versi Java tertentu, seperti LAPAN . Untuk memastikan pemformatan tetap konsisten dengan kaedah di atas, kami menguraikannya menggunakan kaedah toString .

5. Kesimpulan

Dalam artikel ini, kami telah mengetahui bahawa cukup mudah untuk mendapatkan versi Spring, JDK, dan Java yang digunakan aplikasi kami.

Seperti biasa, anda boleh mendapatkan kod di GitHub.

Bahagian bawah Java

Saya baru sahaja mengumumkan kursus Learn Spring yang baru , yang berfokus pada asas-asas Spring 5 dan Spring Boot 2:

>> SEMAK KURSUS