Konfigurasi JDK untuk Maven Build di Eclipse

1. Gambaran keseluruhan

Eclipse IDE adalah salah satu alat yang paling umum untuk pengembangan aplikasi Java. Ia dilengkapi dengan tetapan lalai yang membolehkan kita membina dan melaksanakan kod kita dengan segera di dalam IDE.

Walau bagaimanapun, tetapan lalai ini kadang-kadang tidak mencukupi ketika kita berusaha membina menggunakan Maven di Eclipse. Oleh itu, kita akan menghadapi kesilapan membina.

Dalam tutorial ringkas ini, kami akan menunjukkan perubahan konfigurasi yang perlu kami lakukan sehingga kami dapat membangun proyek Java berbasis Maven dalam IDE.

2. Kompilasi Java dalam Gerhana

Sebelum kita mulakan, mari cuba memahami sedikit sebanyak mengenai proses penyusunan di Eclipse.

Eclipse IDE dilengkapi dengan penyusun Java sendiri yang disebut Eclipse Compiler untuk Java (ECJ). Ini adalah penyusun tambahan yang hanya dapat menyusun fail yang diubah dan bukannya selalu menyusun keseluruhan aplikasi.

Keupayaan ini memungkinkan perubahan kod yang kita buat melalui IDE dikompilasi dan diperiksa untuk kesilapan seketika ketika kita mengetik.

Oleh kerana penggunaan penyusun Java dalaman Eclipse, kami tidak perlu memasang JDK dalam sistem kami agar Eclipse dapat berfungsi.

3. Menyusun Projek Maven di Eclipse

Alat pembuatan Maven membantu kami mengautomasikan proses pembuatan perisian kami, dan Eclipse disertakan dengan Maven sebagai pemalam. Namun, Maven tidak dibundel dengan penyusun Java. Sebaliknya, ia menjangkakan bahawa kita telah memasang JDK.

Untuk melihat apa yang berlaku ketika kita cuba membina projek Maven di dalam Eclipse, dengan anggapan bahawa Eclipse mempunyai tetapan lalai, mari buka mana-mana projek Maven di Eclipse.

Kemudian, dari tetingkap Package Explorer, mari klik kanan pada folder projek dan kemudian klik kiri pada Run As> 3 Maven build :

Ini akan mencetuskan proses membina Maven. Seperti yang dijangkakan, kita akan mengalami kegagalan:

[INFO] BUILD FAILURE [INFO] ------------------------------------------------------------------------ [ERROR] Failed to execute goal org.apache.maven.plugins:maven-compiler-plugin:3.8.0:compile (default-compile) on project one: Compilation failure [ERROR] No compiler is provided in this environment. Perhaps you are running on a JRE rather than a JDK?

Mesej ralat menunjukkan bahawa Maven tidak dapat mencari penyusun Java, yang hanya dilengkapi dengan JDK dan bukan dengan JRE.

4. Konfigurasi JDK di Eclipse

Sekarang mari kita perbaiki masalah binaan Maven di Eclipse.

Pertama, kita perlu memuat turun versi terbaru JDK dan memasangnya di sistem kita.

Selepas itu, mari tambahkan JDK sebagai runtime di Eclipse dengan menavigasi ke Window> Preferences> Java> JRE yang dipasang :

Kita dapat melihat bahawa Eclipse sudah mempunyai konfigurasi Java. Walau bagaimanapun, ini adalah JRE dan bukan JDK jadi mari kita teruskan dengan langkah seterusnya.

Sekarang, mari klik pada butang Tambah… untuk menggunakan wizard Tambah JRE . Ini akan meminta kami memilih jenis JRE.

Di sini, kami telah memilih pilihan lalai, Standard VM :

Mengklik Next akan membawa kita ke tetingkap di mana kita akan menentukan lokasi rumah JRE sebagai direktori utama pemasangan JDK kami.

Setelah ini, wizard akan mengesahkan jalan dan mengambil butiran lain:

Kita sekarang boleh mengklik Finish untuk menutup ahli sihir.

Ini akan membawa kita kembali ke tetingkap JRE yang Dipasang , di mana kita dapat melihat JDK yang baru ditambahkan dan memilihnya sebagai waktu operasi kami di Eclipse:

Mari klik pada Terapkan dan Tutup untuk menyimpan perubahan kami.

5. Menguji Konfigurasi JDK

Sekarang mari kita mencetuskan pembinaan Maven sekali lagi , dengan cara yang sama seperti sebelumnya.

Kita dapat melihat bahawa ia berjaya:

[INFO] ------------------------------------------------------------------------ [INFO] BUILD SUCCESS [INFO] ------------------------------------------------------------------------

6. Kesimpulannya

Dalam tutorial ini, kami melihat bagaimana kami dapat mengkonfigurasi Eclipse agar binaan Maven berfungsi dalam IDE.

Dengan melakukan konfigurasi satu kali ini, kami dapat memanfaatkan IDE itu sendiri untuk binaan kami tanpa perlu menyiapkan Maven secara luaran.