Cara Mengubah Versi Java dalam Projek IntelliJ

1. Gambaran keseluruhan

Dalam tutorial ini, kita akan melihat bagaimana mengubah versi JDK dalam projek IntelliJ . Ini akan berfungsi pada Edisi Komuniti dan Ultimate IntelliJ.

2. Tetapan Struktur Projek

IntelliJ menyimpan versi JDK yang digunakan oleh projek dalam Struktur Projeknya . Terdapat dua cara untuk mencari ini:

  • Melalui navigasi menu :
    • Menavigasi ke Fail -> Struktur Projek
  • Melalui pintasan papan kekunci :
    • Untuk OSX, kami menekan ⌘ +;
    • Untuk Windows, kami menekan Ctrl + Shift + Alt + S

Kami kemudian akan melihat dialog pop timbul yang kelihatan serupa dengan ini:

Di bawah bahagian Project SDK , anda akan dapat memilih JDK baru yang akan digunakan untuk projek melalui kotak kombo. Setelah mengemas kini ke versi baru Java, proyek akan mulai mengindeks semula fail sumber dan perpustakaannya untuk memastikan bahawa pelengkapan automatik dan fitur IDE lain diselaraskan.

3. Gotchas biasa

Semasa menukar JDK, seseorang harus ingat bahawa ini hanya mempengaruhi JDK yang digunakan oleh IntelliJ . Oleh itu, ketika menjalankan projek Java melalui baris perintah, ia masih akan menggunakan JDK yang ditentukan dalam pemboleh ubah persekitaran JAVA_HOME .

Selain itu, mengubah Project SDK tidak mengubah versi JVM alat binaan yang digunakan juga. Oleh itu, semasa menggunakan Maven atau Gradle dalam IntelliJ, mengubah Project SDK tidak akan mengubah JVM yang digunakan untuk alat binaan ini.

4. Kesimpulan

Dalam tutorial ini, kami menggambarkan dua cara di mana satu dapat mengubah versi Java yang digunakan dalam projek IntelliJ. Di samping itu, kami juga menekankan bahawa ada beberapa peringatan yang harus diperhatikan ketika mengubah versi Java.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Struktur Projek IntelliJ , kunjungi dokumentasi rasmi.